ORMVRÅK

Ormvråken (Buteo buteo) är en imponerande rovfågel med en kraftig byggnad och ett brett vingspann på 110-130 cm. Dess fjäderdräkt är en vacker blandning av brunt och vitt, med en ljus undersida och en mörk-randig bröstparti som skapar en dramatisk kontrast. Ormvråken flyttar söderut från norra Sverige under vintermånaderna men övervintrar i området kring mina gömslen. Kombinationen av dess kraftiga klor, fjäderbeklädda ben och varierande fjäderdräktsfärger gör ormvråken till en särskilt elegant och majestätisk fågel.

Ormvråk

Ormvråken (Buteo buteo) är en imponerande rovfågel med en kraftig byggnad och ett brett vingspann på 110-130 cm. Dess fjäderdräkt är en vacker blandning av brunt och vitt, med en ljus undersida och en mörk-randig bröstparti som skapar en dramatisk kontrast. Ormvråken flyttar söderut från norra Sverige under vintermånaderna men övervintrar i området kring mina gömslen. Kombinationen av dess kraftiga klor, fjäderbeklädda ben och varierande fjäderdräktsfärger gör ormvråken till en särskilt elegant och majestätisk fågel.

  •  Notera att ormvråk & duvhök fotograferas från samma gömsle!

Säsong för fotografering av ormvråk

Säsongen för ormvråken sträcker sig från november till slutet av april. Observera att en förlängning av säsongen kan vara möjlig. Alla månader är generellt bra för att fotografera ormvråkar, även om vintermånaderna är de bästa. Under denna tid har ormvråkarna också vant sig vid aktiviteten vid fotogömslena. Om du vill fotografera ormvråkarna i snö eller ett frostigt landskap rekommenderas januari och februari, men snö och frost kan också förekomma i november, december, mars och april. November är den tid då du kan få fantastiska bilder av ormvråkar i ett höstlandskap, med färger i rött och gult.

Ormvråkar är mycket frekventa besökare vid gömslet och vid åtplatsen, där de kan stanna länge och äta. Ormvråken tenderar att komma varje dag från hösten, genom vintern och vår. För att få de bästa fotografierna av ormvråken rekommenderas två sessioner, men chansen att fotografera dem under endast en session är också mycket hög.

Och du! Oroa dig inte för kylan! Gömslet har en gaseldad kamin som håller dig varm.

Kamera & objektiv

Valet av brännvidder är upp till dig; ibland kanske du vill komma riktigt nära, medan andra gånger kanske du vill få med mer av landskapet. Jag rekommenderar att använda 400-600 mm för porträtt och omkring 200-300 mm för att inkludera mer av omgivningen runt ormvråkarna.

Ormvråkarna kommer ner till en särskilt byggd plattform där åtel placeras för att locka dem. Ibland flyger de också direkt ner till marken. Avståndet från plattformen till gömslet är cirka 10 meter, men ormvråkarna landar ofta också på en av småfåglarnas matningsstationer, som är mycket närmare – bara några meter från gömslet. Plattformarna är monterade på närliggande tallstammar och är noggrant planerade för att ge optimala och rena bakgrunder. Sittpinnar, stenar och andra element byts regelbundet ut för att skapa nya miljöer för fotografer.

Gömslet för ormvråkarna är också utrustat med konstgjord belysning, vilket möjliggör snabba slutartider även under de mörkaste morgontimmarna. Det finns också en vattenspegling (när den inte är fryst) där rovfåglarna kan komma ner och dricka – men även här finns det åtel. Du har bra möjligheter att få ormvråken i spegling.

Tider för ormvråken

Du kommer att gå in i gömslet ungefär två timmar före soluppgång (observera att denna tid kan variera beroende på ormvråkarnas aktivitet). Du lämnar gömslet cirka en timme efter solnedgång.

Saker att ha med sig till ormvråksgömslet

Ormvråksgömslet har plattor där du kan fästa ditt stativhuvud eller använda tillgängliga bönpåsar. Detta gömsle är främst för en eller två personer, och övernattning är möjlig för en person. Du bör ta med något att äta och dricka. En ficklampa eller pannlampa är också bra att ha.

Vad mer kan du se och fotografera?

När du spanar efter ormvråk har du chansen att se en mängd andra skogsfåglar och till och med däggdjur. ormvråksgömslet är detsamma som gömslet för duvhök. Så du har en utmärkt chans att fotografera både ormvråk & duvhök i gömslet. Utöver dessa kan du också fotografera en mängd olika skogsfåglar. Vilka arter som dyker upp beror till stor del på vilken säsong du väljer att vara i gömslet.

Skogsfåglar:

Denna artlista är sammanställd genom egna observationer från gömslet och från andra besökare i mina fotogömslen. Observera att frekvensen av besök som görs vid gömslet är en uppskattning.

 

  • Bergfink (Fringilla montifringilla) – Från sällsynt besökare till frekvent under flyttningsperioden på vårenBjörktrast (Turdus pilaris) – Relativt frekvent besökare under höst och vår
  • Blåmes (Cyanistes caeruleus) – Mycket frekvent besökare året runt
  • Bofink (Fringilla coelebs) – Frekvent besökare under senhöst, vinter och vår
  • Domherre (Pyrrhula pyrrhula) – Som regel frekvent besökare, främst vid gömslet under vinterperioden
  • Entita (Poecile palustris) – Mycket frekvent besökare, framför allt under höst, vinter och vår
  • Gröngöling (Picus viridis) – Sällsynt besökare
  • Grönfink (Chloris chloris) – Mycket frekvent besökare under främst höst, vinter och vår
  • Grönsiska (Spinus spinus) – Frekvent besökare under senhöst, vinter och vår
  • Gulsparv (Emberiza citrinella) – Mycket frekvent besökare året runt
  • Koltrast (Turdus merula) – Mycket frekvent besökare året runt
  • Korp (Corvus corax) – Frekvent besökare, dock främst under våren
  • Nötskrika (Garrulus glandarius) – Mycket frekvent besökare, främst under höst, vinter och vår
  • Nötväcka (Sitta europaea) – Mycket frekvent besökare året runt
  • Rödhake (Erithacus rubecula) – Frekvent besökare, framför allt under höst, vinter och vår
  • Spillkråka (Dryocopus martius) – Sällsynt besökare
  • Stenknäck (Coccothraustes coccothraustes) – Från sällsynt besökare till frekvent under flyttningsperioden på våren
  • Större hackspett (Dendrocopos major) – Mycket frekvent besökare året runt
  • Svartmes (Periparus ater) – Mycket frekvent besökare, framför allt under höst, vinter och vår
  • Talltita (Poecile montanus) – Mycket frekvent besökare, framför allt under höst, vinter och vår
  • Talgoxe (Parus major) – Mycket frekvent besökare året runt
  • Tofsmes (Lophophanes cristatus) – Inte särkilt frekvent vid gömslet för duvhök. Däremot mycket frekvent besökare vid skogsgömslet
  • Trädkrypare (Certhia familiaris) – Mycket frekvent besökare, framför allt under vinterperioden, tidig vår och senhöst

Rovfåglar:

  • Duvhök (Accipiter gentilis) – Mycket frekvent besökare, framför allt under vinterperioden, tidig vår och senhöst

Däggdjur:

Grävling (Meles meles) – Bosatt i området men inte troligt att ses under säsongen för ormvråkarna.

Skogsmård (Martes martes) – Dyker upp då och då; inte en säker art, pågående projekt.

Rödräv (Vulpes vulpes) –I vissa år bebos grävlingens gryt av rödräv.

Ekorre (Sciurus vulgaris) – Ses ofta vid matningsplatserna.

Är gömslena bara för fotografer?

Du behöver inte vara fotograf för att njuta av att sitta i ett gömsle och observera ormvråkar & duvhök. Det är en fantastisk upplevelse även utan kamera. Gömslen är dock designade med fotografer i åtanke, med många öppningar för objektiv, monteringsanordningar, bönpåsar och så vidare. Alla mina gömslen är noggrant planerade för att ge dig de bästa vinklarna och de mest vackra bakgrunderna som möjligt.

Här är vad du kan fotografera från gömslena:

GRÄVLING

Grävlingar är fascinerande att studera och fotografera bland annat på grund av deras svartvita ikoniska ansiktstäckning. De är kvälls- och nattaktiva, vilket gör dem särskilt spännande att kunna fånga på bild.

DUVHÖK

Duvhöken är känd för sin jaktförmåga och skarpa syn.  I mina fotogömslen har du stor chans att komma nära och fotografera denna majestätiska rovfågel, som man annars sällan ser i skogen.

ORMVRÅK

Ormvråken är en imponerande rovfågel som besöker mina fotogömslen i flera par. Det är spännande att fotografera dem när de kämpar om maten, och deras vackra täckning kan ge fantastiska bilder.

TOFSMES

Tofsmesen är en liten, livlig och oskygg barrskogsfågel. Med sin distinkta tofs och vackra fjäderdräkt är den en fascinerande och charmig art att komma nära & fotografera i sin naturliga miljö.

SKOGSFÅGLAR

I mina fotogömslen kan du komma nära och fotografera arter som nötskrika, större hackspett, svartmes och trädkrypare. Du får fantastiska bilder av skogsfåglarna med deras unika och vackra detaljer.